Travel tips & λοιπά άρθρα

Ο απόλυτος οδηγός για να ταξιδέψεις οικονομικά (Μέρος α’)

Trip planning

Είναι γνωστό πως τα ταξίδια είναι ένα ακριβό «σπορ» και πως αν δεν είσαι σε θέση να διαθέσεις ένα σεβαστό ποσό τότε καλύτερα να το ξεχάσεις, σωστά; Λάθος! Δεν ξέρω για παλιότερα, αλλά στην εποχή μας δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να ταξιδέψεις. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και «κόλπα» για να ζήσεις αυτήν την εμπειρία και, πίστεψέ με, οι ταξιδιώτες είναι εξπέρ στο να κάνουν οικονομία και στο να βρίσκουν πρακτικές λύσεις. Είμαστε με άλλα λόγια «Budgetarian». Άρα μπορείς να μας εμπιστευτείς!

Παρακάτω ακολουθεί το πρώτο μέρος της απόλυτης λίστας με tips για το πώς μπορείς να ταξιδέψεις είτε εντελώς δωρεάν είτε με πολύ χαμηλό κόστος (ναι, ακόμα και αν είσαι ΑμεΑ που χρειάζεται συνοδό – άρα θεωρητικά διπλά έξοδα). Έχε υπόψη μόνο, πως δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους. Δες τι σου ταιριάζει και τι μπορείς να ανεχτείς, εφάρμοσε το και ετοιμάσου για ταξίδι(α)!

  • Κάνε το ταξίδι προτεραιότητά σου. Ξέρουμε και οι δυο πως αν δεν το θέσεις ως προτεραιότητά σου, πάντα θα βρίσκεις άλλα πράγματα για να ξοδέψεις τα λεφτά σου και δεν θα έχεις ποτέ «αρκετά» για ένα ταξίδι. Αν όμως εστιάσεις εκεί και αποφεύγεις τους άλλους πειρασμούς (ρούχα που δεν χωράνε στην ντουλάπα σου, τσάντες αρκετές για να σετάρουν με κάθε φούστα, 5 καφέδες την εβδομάδα, γυμναστήριο κλπ) θα δεις πόσο γρήγορα μαζεύονται λεφτά για ταξίδια!
  • Γράψου στα newsletter των αεροπορικών εταιρειών, των εταιρειών που κάνεις κρατήσεις ξενοδοχείων, των ίδιων των μεγάλων αλυσίδων ξενοδοχείων, καθώς και των ιστοσελίδων που ασχολούνται με κάποιο τρόπο με τα ταξίδια (π.χ. σελίδες που πουλάνε πακέτα διακοπών), για να μην χάνεις τις προσφορές και τους διαγωνισμούς που έχουν κάθε τόσο. Ακολούθησε επίσης τις πιο σημαντικές εταιρείες του χώρου στα social media, καθώς και εκεί υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Αυτές ανακοινώνουν τις προσφορές τους πρώτα στους πιστούς followers τους και μετά στο ευρύ κοινό (όταν πλέον μπορεί να είναι αργά). Θες να είσαι στους πρώτους λοιπόν! Επίσης, γράψου στα loyalty programs των αεροπορικών εταιρειών για να μαζεύεις μίλια, που αργότερα εξαργυρώνονται σε δωρεάν εισιτήρια, και των ξενοδοχείων για να κερδίζεις δωρεάν βράδια. Έξτρα συμβουλή: Να τσεκάρεις διαφορετικές εταιρείες/σελίδες ώστε να κάνεις τις απαραίτητες συγκρίσεις και να βρίσκεις τις καλύτερες τιμές.
  • Να είσαι ευέλικτος (όσο γίνεται). Και όταν λέω ευέλικτος, εννοώ με τα πάντα: προορισμός, χρόνος, τρόπος μετακίνησης, εταιρεία, θέση κλπ. Αν αποφασίσεις π.χ. πως θες να πας στο Παρίσι, από τις 15 ως τις 20 Ιουλίου, με την χ αεροπορική εταιρεία, σε θέσεις business class και να μείνεις σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης, τότε οι πιθανότητες είναι πως θα ξοδέψεις ένα σημαντικό ποσό. Αν όμως πεις πως θα πας εκεί μια άλλη περίοδο (π.χ. τον Οκτώβριο που δεν είναι high season), με low cost αεροπορική και μείνεις π.χ. σε χόστελ έξω από το κέντρο, τότε θα εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα. Με αυτά μπορείς να κάνεις κάτι άλλο τον Ιούλιο, όπως π.χ. ένα roadtrip με την παρέα σου (οπότε μοιράζονται τα έξοδα) και camping στα Βαλκάνια ή να πας κάπου εγχώρια. Άρα, αν συμβιβαστείς σε κάποια πράγματα μπορείς να πετύχεις με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια (π.χ. δύο ταξίδια στην τιμή του ενός).
  • Να ταξιδεύεις έξυπνα και να κάνεις την μελέτη σου. Όσο πιο καλά διαβασμένος είσαι, τόσο πιο πολλή οικονομία θα κάνεις. Διάβαζε τις κριτικές των άλλων στο διαδίκτυο για να ξέρεις αν ένα ξενοδοχείο, εστιατόριο ή αξιοθέατο αξίζει τα λεφτά σου. Ψάξε για δωρεάν ξεναγήσεις. Απέφυγε τους κρύους προορισμούς το καλοκαίρι και τους ζεστούς τον χειμώνα, γιατί τότε πάνε όλοι, και προτίμησε το φθινόπωρο και την άνοιξη, που θεωρούνται «νεκρές περίοδοι» και ο καιρός με λίγη τύχη θα είναι καλός. Μην πας Χριστούγεννα ή Πάσχα, εκτός αν πρόκειται για χώρες που δεν τα γιορτάζουν (οπότε σε αυτή τη περίπτωση μάθε για τις δικές τους γιορτές). Οι κρουαζιέρες εκτός σεζόν είναι πολύ φθηνότερες από ότι το καλοκαίρι. Τα business ξενοδοχεία το Σαββατοκύριακο και το καλοκαίρι έχουν λίγους πελάτες συνήθως, οπότε κατεβάζουν σημαντικά τις τιμές για να πετύχουν πληρότητα (έτσι βρήκα μια εξαιρετική προσφορά σε πολυτελές ξενοδοχείο του Άμστερνταμ). Απέφυγε το κέντρο μιας πόλης, που συνήθως οι τιμές είναι ανεβασμένες, και διάλεξε μια άλλη γειτονιά, λιγότερο τουριστική. Κάνε το ίδιο και με τον καφέ ή το φαγητό γιατί στις τουριστικές περιοχές συνήθως γίνεται χαμός, ενώ τόσο οι τιμές όσο και η ποιότητα του φαγητού ενδέχεται να μην είναι οι καλύτερες. Αντ’αυτού προτίμησε τα μέρη που πάνε οι ντόπιοι (κάτι θα ξέρουν). Μην αγοράζεις πρωινό στο ξενοδοχείο (αν δεν συμπεριλαμβάνεται στο ήδη υπάρχον πακέτο και τιμή), αλλά φάε κάτι απ’έξω (π.χ. κρουασάν, σάντουιτς, τυρόπιτα) ή ψώνισε από το σουπερμάρκετ και ετοίμασε το πρωινό (αλλά και τα άλλα γεύματα ενδεχομένως) μόνος σου. Θα εξοικονομήσεις χρήματα έτσι. Ερεύνησε που συμφέρει να αλλάξεις συνάλλαγμα και αν αξίζει να έχεις μετρητά ή κάρτα. Όπως βλέπεις, με λίγη γνώση και προνοητικότητα μπορείς να βγεις πραγματικά ωφελημένος.
  • Βρες μια εργασία που να προϋποθέτει ταξίδια. Αυτό μπορεί να γίνει με (τουλάχιστον) δυο τρόπους: α)να βρεις μια μόνιμη δουλειά (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) η οποία να συνδυάζεται με ταξίδια. Έχω π.χ. πολλούς φίλους που ασχολούνται με διεθνείς ΜΚΟ ή φορείς και έχουν γυρίσει την Ευρώπη δωρεάν. Πέρα από τα προφανή (πιλότοι, αεροσυνοδοί, οδηγοί κλπ), μερικά άλλα «ταξιδιάρικα» επαγγέλματα είναι: αθλητές, καθηγητές, καλλιτέχνες, πολιτικοί, προσωπικοί βοηθοί ατόμου με αναπηρία, youth workers κ.α. β)να βρεις μια εποχιακή δουλειά, αν δεν θες κάτι μόνιμο. Έχω π.χ. μια φίλη που το καλοκαίρι εργάζεται ως προσωπική βοηθός σε ΑμεΑ στην Αγγλία και τον χειμώνα πηγαίνει στις Άλπεις και κάνει ορειβασία με τους τουρίστες (και με τα δυο ταξιδεύει πάντως). Κάποιες άλλες τέτοιες επιλογές είναι: σε beach bar (π.χ. στα ελληνικά νησιά), σε ξενοδοχείο/χόστελ, δάσκαλος του σκι (χειμερινού ή θαλάσσιου) ή καταδύσεων, εργάτης σε φάρμα (πολύ δημοφιλές στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία), δάσκαλος αγγλικών, au pair (φροντίζεις τα παιδιά μιας οικογένειας και έχεις ως αντάλλαγμα στέγη, φαγητό και ένα χαρτζιλίκι), ξεναγός κ.α.. Φυσικά για αρκετά από αυτά χρειάζεσαι την απαραίτητη γνώση και πιστοποίηση.

Τα παραπάνω travel tips είναι μόνο το πρόγευμα. Μείνε συντονισμένος/η, καθώς σύντομα θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος με αρκετά ακόμη (ορισμένα δεν τα περιμένεις)!