Που έχω πάει

5 λόγοι για τους οποίους αγαπώ το Στρασβούργο

Άλλη μια όμορφη γωνιά

Αυτές τις μέρες διεξάγεται ένα από τα σημαντικότερα ετήσια αθλητικά γεγονότα στον κόσμο: ο ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας. Ως μεγάλος φαν του αθλητισμού, αλλά και της ποδηλασίας (βελγική «κληρονομιά» αυτό), δεν μπορώ παρά να τον παρακολουθώ καθημερινά. Με αφορμή αυτό, και παρόλο που ο Γύρος δεν περνάει φέτος από εκεί, σκέφτηκα να σας γράψω για την μοναδική -ως τώρα- γαλλική πόλη που έχω επισκεφθεί (δύο φορές μάλιστα) και που αγαπώ ιδιαιτέρως. Αυτή δεν είναι άλλη από το Στρασβούργο.

Πριν λίγο καιρό σας είχα γράψει τους λόγους για τους οποίους αγαπώ (ή δεν αγαπώ) τις Βρυξέλλες, την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης. Αυτή τη φορά θα σας γράψω για την «συμπρωτεύουσα» της γηραιάς ηπείρου, το Στρασβούργο, με την διαφορά ότι τώρα παραθέτω μόνο τους λόγους για τους οποίους το αγαπώ. Το μόνο αρνητικό είναι η έλλειψη απευθείας πτήσεων από την Ελλάδα. Μπορείς όμως να πετάξεις ως την Φρανκφούρτη και από εκεί να πάρεις το τρένο για την πρωτεύουσα της Αλσατίας, οπότε λύνεται σχετικά εύκολα το ζήτημα. Θα μπορούσα ίσως να αναφέρω και τον καιρό, αλλά για την περιοχή που βρίσκεται είναι φυσιολογικός έως καλός.

http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Τραμ-και-ποδήλατα.jpg
Τραμ και ποδήλατα
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Σε-ένα-μπιστρό.jpg
Σε ένα μπιστρό
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Το-Ευρωπαϊκό-Κοινοβούλιο.jpg
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Η-αίθουσα-της-ολομέλειας.jpg
Η αίθουσα της ολομέλειας
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Από-τις-αγαπημένες-μου-φωτογραφίες.jpg
Από τις αγαπημένες μου φωτογραφίες
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Σε-ένα-από-τα-πάρκα.jpg
Σε ένα από τα πάρκα

Αγαπώ λοιπόν το Στρασβούργο γιατί:                                        

  • Είναι πανέμορφο. Έχω πάει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και ελάχιστες είναι τόσο όμορφες στο σύνολο τους. Πολλές έχουν φανταστικές γειτονιές ή σημεία, αλλά αν πας λίγο πιο πέρα δεν λένε και πολλά. Το Στρασβούργο όμως είναι όμορφο γενικότερα. Το ιστορικό του κέντρο, η παραμυθένια “Petite France”, σίγουρα κλέβει τις εντυπώσεις (δεν είναι τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO), ωστόσο σχεδόν παντού στην πόλη είναι υπέροχα. Από τα πάρκα ως τις πλατείες και από τον καθεδρικό ως το ευρωκοινοβούλιο (ναι, μου αρέσει σαν κτίριο!) το Στρασβούργο είναι πανέμορφο!
  • Είναι εξαιρετικά προσβάσιμο. Όσα άτομα με αναπηρία το έχουν επισκεφθεί, το κατατάσσουν αυτόματα στις αγαπημένες τους πόλεις. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο γιατί είναι μια πανέμορφη πόλη, αλλά σε μεγάλο βαθμό και γιατί είναι σούπερ προσβάσιμη. Εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πεζοδρόμια, για πρώτη φορά είδα αρκετά καταστήματα να αναγράφουν έξω στις βιτρίνες τους αν είναι προσβάσιμα ή όχι και αν έχουν φορητή ράμπα μέσα. Ορισμένα μάλιστα έχουν και κουμπί για να ειδοποιηθεί το μαγαζί πως ήρθες. Για να καταλάβετε το επίπεδο της προσβασιμότητας, παραθέτω μια δήλωση της Αντωνίας (την θυμάστε; είχε γράψει αυτό) μετά από το κοινό μας ταξίδι στο Στρασβούργο: «Τις μέρες που ήμουν στο Στρασβούργο ξέχασα πως ήμουν ανάπηρη».
  • Λατρεύω τις βόλτες με το τραμ του. Στο Στρασβούργο απολαμβάνεις τις βόλτες με οποιοδήποτε τρόπο (με τραμ, λεωφορείο, ποδήλατο ή πεζός), αλλά το τραμ είναι μακράν το αγαπημένο μου μέσο. Όχι μόνο σε επίπεδο Στρασβούργου, αλλά σε επίπεδο Ευρώπης! Είναι μοντέρνο, αισθητικά όμορφο, ευρύχωρο, με μεγάλα παράθυρα, ζεστό (σημαντικό για το κρύο), στην ώρα του και απολύτως προσβάσιμο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;! Αξίζει μια διαδρομή, ακόμα και αν δεν έχεις να πας κάπου συγκεκριμένα.
  • Είναι ήρεμο. Ελάχιστοι πάνε στο Στρασβούργο για τουριστικούς λόγους, παρόλο που είναι μια υπέροχη πόλη. Ο πιο πολύς κόσμος το επισκέπτεται για δουλειά, σεμινάρια κλπ, καθώς αποτελεί έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μία από τις δύο έδρες του), μεταξύ άλλων. Άλλωστε κι εγώ για παρόμοιους λόγους πήγα και τις δυο φορές. Μετά όμως ανακαλύπτεις την γραφική “Petite France”, τα κανάλια, τον εκπληκτικό γοτθικό Καθεδρικό Ναό (ύψους 142μ – ήταν το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο ως το 1874), τα πάρκα, το τραμ και όλα τα άλλα και απορείς γιατί δεν έχει πολλούς τουρίστες. Από την άλλη, το γεγονός αυτό συμβάλλει στο να υπάρχει ηρεμία και γαλήνη στην πόλη, κάτι που πλέον αποτελεί μέρος της ταυτότητάς της. Οφείλω να ομολογήσω ότι μου αρέσει αυτό, καθώς έτσι απολαμβάνω το Στρασβούργο καλύτερα!
  • Βρίσκεται σε εξαιρετική τοποθεσία. Το Στρασβούργο βρίσκεται δίπλα στα σύνορα με την Γερμανία, πράγμα που καθιστά την μετάβαση από την μια χώρα στην άλλη παιχνιδάκι. Εγώ την έχω κάνει δυο φορές (από και προς το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης), με αμάξι και με τρένο. Η διαδρομή είναι όμορφη και με τα δυο. Επιπλέον, η τοποθεσία βολεύει τόσο, που με αφετηρία την πρωτεύουσα της Αλσατίας μπορείς να πάρεις το τρένο και εντός ολίγων ωρών να βρεθείς σε αρκετές διαφορετικές χώρες ή και γαλλικές πόλεις φυσικά.
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Έξω-από-τον-σιδηροδρομικό-σταθμό.jpg
Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Βολτάροντας.jpg
Βολτάροντας
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Η-κλασική-αρχιτεκτονική-της-περιοχής.jpg
Η κλασική αρχιτεκτονική της περιοχής
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Στην-Petite-France.jpg
Στην Petite France
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Ο-Καθεδρικός-Ναός.jpg
Ο Καθεδρικός Ναός
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/07/Ponts-Couverts.jpg
Ponts Couverts

Συνοψίζοντας

Το Στρασβούργο, ή αλλιώς η υποτιμημένη «συμπρωτεύουσα» της Ευρώπης, είναι μια πόλη που αξίζει να επισκεφθείς. Όχι μόνο αν σου τύχει δουλειά, αλλά και τουριστικά. Προσφέρει πολλά πράγματα να κάνεις και να δεις (π.χ. αξιόλογα μουσεία, που εγώ δεν είχα ακόμη τον χρόνο να πάω), πολύ νόστιμες γεύσεις (π.χ. την υπέροχη «Tarte flambée»), όμορφες εικόνες και ηρεμία για να «φορτίσεις τις μπαταρίες σου». Για εμένα δυο φορές δεν ήταν αρκετές και σίγουρα θα προσπαθήσω να ξαναπάω!