Που έχω πάει

Τα πράγματα που αγαπώ (και δεν αγαπώ) στις Βρυξέλλες

Στο πάρκο Σενκαντενέρ

Στις Βρυξέλλες έχω βρεθεί πολλές φορές.  Κατά την 6μηνη παραμονή μου στο Βέλγιο, υπήρχε περίοδος που πηγαινοερχόμουν αυθημερόν για δουλειά 2-3 φορές την εβδομάδα. Αλλά ακόμα και τώρα, που γύρισα πίσω στην Ελλάδα, πετάω συχνά πυκνά στην πρωτεύουσα του Βελγίου. Μπορεί να μην είναι για τουρισμό, αλλά πολλές φορές υπάρχει λίγος χρόνος για να γνωρίσω την πόλη. Μετά από αρκετές επισκέψεις λοιπόν, νομίζω πως έχω την εμπειρία για να σας πω τι αγαπώ και τι δεν αγαπώ στις Βρυξέλλες.

http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Μπροστά-από-το-κτίριο-της-Κομισιόν.jpg
Μπροστά από το κτίριο της Κομισιόν
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Μέσα-στο-Ευρωκοινοβούλιο.jpg
Μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Η-σημαία-του-Βελγίου-και-δίπλα-αυτή-της-ΕΕ.jpg
Η σημαία του Βελγίου και δίπλα αυτή της ΕΕ
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Η-αντίθεση-του-παλιού....jpg
Η αντίθεση του παλιού...
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/με-το-νέο.jpg
...με το νέο

Αγαπώ τις Βρυξέλλες γιατί:

  • Εκεί νιώθω περισσότερο Ευρωπαίος από οπουδήποτε αλλού έχω πάει. Για εμένα η “ευρωπαϊκότητα” είναι ίσως η σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα της ταυτότητάς μου. Στις Βρυξέλλες η Ευρώπη είναι παντού: στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), στα άλλα θεσμικά όργανα, στους διεθνείς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους εκεί, στους ίδιους τους ανθρώπους. Περπατάς στην πόλη και αισθάνεσαι μέρος μιας μεγάλης οικογένειας, με παραδόσεις, αξίες και ιδανικά.
  • Το Βέλγιο είναι η χώρα των κόμικς (Τεν Τεν, Στρουμφάκια, Λούκι Λουκ, Γκαστόν, Μαρσουπιλαμί, Σπιρού και Φαντάζιο κ.α.) και στις Βρυξέλλες είναι έκδηλο αυτό παντού, καθώς υπάρχουν πολλά σχετικά γκράφιτι, αγάλματα, διαφημίσεις κλπ. Μεταξύ άλλων, υπάρχει ειδική διαδρομή στην πόλη με γκράφιτι, διάφορα μουσεία με επίκεντρο τα κόμικς, ενώ ακόμη και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μπορείς να δεις έναν μεγάλο πύραυλο από το κόμικ του Τεν Τεν. Αν αγαπάς τα κόμικς όπως εγώ, θα τις λατρέψεις!
  • Έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, πράγμα που φαίνεται κυρίως στην αρχιτεκτονική της. Από την Γκραν Πλας, ως την Ευρωπαϊκή συνοικία και από το Μόλενμπεκ στα διάφορα πάρκα. Το μοντέρνο συναντά το παλιό, οι διάφορες κουλτούρες (και υποκουλτούρες) και γλώσσες αναμιγνύονται και όλοι βρίσκουν κάτι που να τους ταιριάζει και να τους εκφράζει.
  • Δεν βαριέσαι ποτέ. Στις Βρυξέλλες υπάρχει πάντα κάτι να κάνεις ή να δεις, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Ενδιαφέροντα μουσεία, εκδηλώσεις, μαγαζιά, χώροι για βόλτα ή αναψυχή, εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα (βελγική ή ξένη) και μικρές ευχάριστες εκπλήξεις εδώ κι εκεί, όπως π.χ. το Μάνεκεν Πις, το Γιάνεκε Πις κλπ. Ακόμη και μια απλή βόλτα είναι εμπειρία.
  • Εκεί μένουν πολλοί φίλοι μου. Με τόσες φορές που έχω πάει είναι λογικό να ξέρω και πολύ κόσμο. Εξάλλου και λόγω της σημασίας της πόλης για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, εκεί ζουν και πολλοί Έλληνες. Πάντα υπάρχει κάποιος για να βρεθώ -αν έχω χρόνο-και να μάθω τα νέα της περίφημης «Μπράσελς Μπαμπλ».
  • Θέλω να δουλέψω και να ζήσω εκεί, για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί εκεί υπάρχουν πολλοί φορείς/οργανισμοί οι οποίοι κάνουν σημαντική δουλειά για το κοινό καλό.
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Στην-Ελλάδα-πουλάνε-ήλιο-στο-Βέλγιο-βροχή.jpg
Στην Ελλάδα πουλάνε ήλιο, στο Βέλγιο βροχή
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Ο-πύραυλος-του-Τεν-Τεν-στο-αεροδρόμιο.jpg
Ο πύραυλος του Τεν Τεν στο αεροδρόμιο
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Άγαλμα-με-στρουμφάκι.jpg
Άγαλμα με στρουμφάκι
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Άγαλμα-του-Γκαστόν.jpg
Άγαλμα του Γκαστόν
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Πανάθα-παντού.jpg
Πανάθα παντού
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Εντυπωσιακός-φωτισμός-.jpg
Εντυπωσιακός φωτισμός

Δεν αγαπώ τις Βρυξέλλες γιατί:

  • Είναι ιδιαίτερα μπελαλίδικο να χρησιμοποιήσει κάποιος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου τα μέσα μαζικής μεταφοράς (μμμ). Ιδιαίτερα το μετρό δεν είναι πολύ προσβάσιμο. Υπάρχουν βέβαια πολλές εταιρείες ειδικών ταξί, αλλά δεν είναι πολύ οικονομικές, εκτός αν είσαι κάτοικος Βρυξελλών οπότε και δικαιούσαι διάφορες εκπτώσεις.
  • Σε περίπτωση που καταφέρεις να χρησιμοποιήσεις τα μμμ, καλό είναι να γνωρίζεις πως στις Βρυξέλλες υπάρχει τρομερή κίνηση τις καθημερινές (η Αθήνα είναι παράδεισος μπροστά τους). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χρειάζεται να φύγεις ώρες πριν, αν έχεις κάποιο ραντεβού και δεν θες να πας καθυστερημένος. Θυμάμαι εγώ, που έμενα και σε άλλη πόλη, ξύπναγα χαράματα όταν είχα πρωινό μίτινγκ.
  • Αν πετύχεις ντόπιους γαλλόφωνους, καλή τύχη! Ακόμη και αν ξέρουν αγγλικά, έχουν το κακό συνήθειο των Γάλλων και δεν ψήνονται να τα μιλήσουν. Τους κάνεις κατανοητό πως δεν γνωρίζεις γαλλικά, αλλά εκείνοι συνεχίζουν να τα λένε όλα στη γλώσσα τους.
  • Ο καιρός είναι τελείως απρόβλεπτος. Θα μου πεις αυτό ισχύει για όλη την χώρα και θα έχεις δίκιο, αλλά στις Βρυξέλλες που τα μμμ δεν είναι και ό,τι καλύτερο, η κίνηση μεγάλη και οι ρυθμοί πολλές φορές ασφυκτικοί, πίστεψέ με δεν θες να έχεις και τον καιρό να παίζει μαζί σου. Ειδικά αν βιάζεσαι ή αν φοράς τα καλά σου.
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Μπροστά-από-το-Μάνεκεν-Πις.jpg
Μπροστά από το Μάνεκεν Πις
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Στη-Γκραν-Πλας.jpg
Στη Γκραν Πλας
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Καμιά-φορά-ο-ποδηλατόδρομος-είναι-η-καλύτερη-λύση.jpg
Καμιά φορά ο ποδηλατόδρομος είναι η καλύτερη λύση
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Βολτάροντας.jpg
Βολτάροντας
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Το-φθινόπωρο-η-πόλη-είναι-πολύ-όμορφη.jpg
Το φθινόπωρο η πόλη είναι πολύ όμορφη
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Ατόμιουμ-φτιαγμένο-από-τη-διάσημη-βελγική-σοκολάτα.jpg
Ατόμιουμ φτιαγμένο από τη διάσημη βελγική σοκολάτα
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Η-θέα-μέσα-από-το-Ατόμιουμ.jpg
Η θέα μέσα από το Ατόμιουμ
http://thetrawheeler.com/wp-content/uploads/2017/05/Ελληνικά-μαγαζιά-στη-σειρά-στο-κέντρο-της-πόλης.jpg
Ελληνικά μαγαζιά στη σειρά, στο κέντρο της πόλης

 

Συμπερασματικά, για τις Βρυξέλλες μπορούμε να πούμε πως είναι μια ιδιαίτερη πόλη και αρκετά διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη στο Βέλγιο. Είναι φιλόξενη, σου δίνει άπειρες επιλογές όλες τις εποχές του χρόνου και αξίζει να την επισκεφθείς και τουριστικά, για να της αφιερώσεις τον χρόνο που της αρμόζει.