Travel tips & λοιπά άρθρα

Γνωρίστε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2021

Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβασιμότητας

Ήταν Δεκέμβρης του 2015 όταν βρέθηκα για πρώτη φορά σε τελετή απονομής του Ευρωπαϊκού Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης (στο πλαίσιο του συνεδρίου για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, στις Βρυξέλλες κάθε χρόνο). Νικήτρια πόλη τότε είχε ανακηρυχτεί το Μιλάνο, με τους Ιταλούς φίλους μου να πανηγυρίζουν τρελά και εγώ να γελάω μαζί τους.

Τέσσερα χρόνια μετά, στην πέμπτη συνεχόμενή μου τέτοια τελετή και όντας μεγάλος φαν του βραβείου πλέον, ήμουν εγώ αυτός που πανηγύριζε και έκανε πλάκα με τους άλλους γιατί κέρδισε η Βαρσοβία (θυμίζω ότι είμαι Πολωνός και μάλιστα είχα πάει στην πολωνική πρωτεύουσα μερικές εβδομάδες πριν τη βράβευση). Παρεμπιπτόντως, στην ίδια τελετή βραβεύτηκε με τιμητικό έπαινο και μια ελληνική πόλη (για πρώτη φορά), τα Χανιά, που επισκέφτηκα τώρα πρόσφατα και μπορώ να επιβεβαιώσω πως -για ελληνικά δεδομένα- πράγματι, γίνεται καλή δουλειά εκεί. Θα προσπαθήσω να γράψω περισσότερα και για τις δυο πόλεις σύντομα.

Η Βαρσοβία ήταν η μεγάλη νικήτρια του περσινού Ευρωπαϊκού Βραβείου Προσβασιμότητας
Η Βαρσοβία ήταν η μεγάλη νικήτρια του περσινού Ευρωπαϊκού Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, λοιπόν, είναι κάτι σαν τα Όσκαρ της προσβασιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βραβεύονται οι πόλεις που επιτελούν αξιοσημείωτο έργο προκειμένου να βελτιώσουν την προσβασιμότητά τους για τους ανάπηρους, αλλά και τους ηλικιωμένους (τους οποίους πολλές φορές ξεχνάμε), ενώ δεν παραλείπονται και οι πόλεις εκείνες που μπορεί να μην είναι τέλειες (στην πραγματικότητα καμία δεν είναι) αλλά επιδεικνύουν αφοσίωση στο να εξελίσσονται για να γίνουν πιο προσβάσιμες και συμπεριληπτικές.

Προσωπικά, έχω τη χαρά και την τύχη να έχω επισκεφθεί μερικές από τις πόλεις που έχουν διακριθεί την τελευταία δεκαετία, που δίνεται το βραβείο, όπως τη Βαρκελώνη, το Ελσίνκι, τη Στοκχόλμη, το Πόζναν, τη Βουδαπέστη και φυσικά τις δύο που ανέφερα νωρίτερα. Ελπίζω να πάω και σε πολλές από τις υπόλοιπες, τώρα που ξέρω ότι είναι εφικτό – και αυτό είναι ίσως η σημαντικότερη συμβολή αυτών των βραβείων. Η προσπάθεια των πόλεων να είναι προσβάσιμες αναγνωρίζεται και ανταμείβεται, όχι μόνο άμεσα με το βραβείο, αλλά και έμμεσα με τους μελλοντικούς τουρίστες.

Πριν μερικές εβδομάδες, κάπως αναπάντεχα, με προσέγγισαν οι υπεύθυνοι και με ρώτησαν εάν θα ενδιαφερόμουν να γίνω επίσημος influencer της φετινής καμπάνιας. Είναι μεγάλη τιμή και φυσικά απάντησα θετικά, χωρίς δεύτερη σκέψη. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος για αυτή τη συνεργασία! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος μου είναι να διαδώσω το βραβείο για να το μάθει ο κόσμος, αλλά και να σας παρακινήσω να προτείνετε την υποψηφιότητα της πόλης σας για το 11ο Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, αν φυσικά πιστεύετε ότι το αξίζει.

Φέτος θα υπάρχει ειδική μνεία για την προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες υπό συνθήκες πανδημίας
Φέτος θα υπάρχει ειδική μνεία για την προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες υπό συνθήκες πανδημίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακηρύξει τις νικήτριες πόλεις του 11ου Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης (βραβεία πρώτης, δεύτερης και τρίτης θέσης και έως και τέσσερις ειδικές μνείες) στις 2 Δεκεμβρίου 2020. Όπως αναφέρει η Επίτροπος κ. Dalli σε αυτό το βίντεο, φέτος θα υπάρχει ειδική μνεία για την «προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες υπό συνθήκες πανδημίας», πράγμα που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Επίσης, θα απονεμηθεί χρηματικό έπαθλο, τόσο στη νικήτρια πόλη του πρώτου βραβείου όσο και στις δύο πόλεις που θα λάβουν το δεύτερο και το τρίτο βραβείο αντίστοιχα:

1η θέση: 150.000 EUR

2η θέση: 120.000 EUR

3η θέση: 80.000 EUR

Όχι και άσχημα, έτσι;

Πώς μπορεί να δηλώσει συμμετοχή η πόλη μου;

Τα Χανιά είναι η πρώτη ελληνική πόλη που διακρίθηκε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβασιμότητας
Τα Χανιά είναι η πρώτη ελληνική πόλη που διακρίθηκε στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμης Πόλης. Στη φωτογραφία μπορείτε να διακρίνετε τόσο τον οδηγό όδευσης τυφλών όσο και τη ράμπα στο βάθος

Αρχικά, να πω ότι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή πόλεις από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Εάν μια χώρα έχει λιγότερες από δύο πόλεις με αυτόν τον αριθμό κατοίκων, μπορούν να δηλώσουν από κοινού συμμετοχή δύο ή περισσότερες μικρότερες πόλεις της χώρας, που να αθροίζουν (τουλάχιστον) αυτόν τον αριθμό.

Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν με τη συμπλήρωση και την υποβολή του ηλεκτρονικού εντύπου αίτησης, το αργότερο έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2020 (και μέχρι τις 23.59 ώρα Βρυξελλών – άρα συν μια ώρα bonus για την Ελλάδα).

Σχετικό καθοδηγητικό σημείωμα και οι όροι συμμετοχής διατίθενται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ στον ιστότοπο του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης. Καλό είναι να τα διαβάσετε προσεκτικά προτού υποβάλετε αίτηση.

Τελετή απονομής των βραβείων

Φωτογραφία από παλιότερη τελετή βράβευσης
Φωτογραφία από παλιότερη τελετή βράβευσης

Οι νικήτριες πόλεις θα ανακηρυχθούν κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης (σαν αυτές που πηγαίνω τα τελευταία πέντε χρόνια), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Δεκεμβρίου 2020, στις Βρυξέλλες αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός.

Θα ολοκληρώσω με τις νικήτριες πόλεις των προηγούμενων βραβείων: 2011 — Άβιλα (Ισπανία), 2012 — Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), 2013 — Βερολίνο (Γερμανία), 2014 — Γκέτεμποργκ (Σουηδία), 2015 — Μπορός (Σουηδία), 2016 — Μιλάνο (Ιταλία), 2017 — Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), 2018 — Λυών (Γαλλία), 2019 — Μπρέντα (Κάτω Χώρες), 2020 — Βαρσοβία (Πολωνία).

Μήπως η δική σου πόλη θα είναι η επόμενη; 😉

#EUAccessCity #accessibleforall, #accessibilitymatters

Γράψτε μου στα σχόλια ή με μήνυμα σε FacebookTwitter και Instagram (και εννοείται ακολουθήστε με εκεί και καλέστε και τους φίλους σας να το κάνουν, αν θέλετε) για το τι κάνετε εσείς αυτήν την περίοδο και για τα μελλοντικά σας σχέδια!