Travel tips & λοιπά άρθρα

Ο απόλυτος οδηγός για να ταξιδέψεις οικονομικά (Μέρος β’)

Οικονομικό ταξίδι

Αυτό που όλοι περίμεναν (λέμε τώρα…) είναι γεγονός! Μετά το πρώτο μέρος με tips για το πώς μπορεί κανείς να ταξιδέψει οικονομικά, ακολουθεί σήμερα το δεύτερο μέρος, με ακόμα περισσότερες ιδέες. Όπως και τότε, έτσι και τώρα θυμίζω πως δεν είναι όλα κατάλληλα για όλους. Δες τι σου ταιριάζει και τι μπορείς να ανεχτείς, εφάρμοσε το και ετοιμάσου για ταξίδι(α)!

  • Εκμεταλλεύσου την ηλικία και τα άλλα χαρακτηριστικά σου (σπουδές, επάγγελμα, αναπηρία, ανεργία, οικογένεια κλπ). Αν είσαι αρκετά νέος ή αρκετά μεγάλος δικαιούσαι διάφορες εκπτώσεις σε πολλούς χώρους (μουσεία, αξιοθέατα κλπ), μέσα μαζικής μεταφοράς κ.α.. Το ίδιο ισχύει και αν είσαι άνεργος ή αν έχεις αναπηρία. Οι οικογένειες επίσης έχουν αρκετά προνόμια σε πολλά μέρη, ενώ καμιά φορά και το επάγγελμα (π.χ. δημοσιογράφοι, καθηγητές κλπ), μπορεί να σου δώσει μειωμένη ή και δωρεάν πρόσβαση κάπου. Επίσης υπάρχουν πολλά προγράμματα κινητικότητας για νέους, που καλύπτουν όλα τα έξοδα (όπως π.χ. το EVS που έκανα εγώ), ενώ όλοι ξέρουμε ότι οι φοιτητές δικαιούνται αρκετές εκπτώσεις.
  • Σπούδασε, κάνε πρακτική ή εθελοντισμό. Αν δεν θες να φύγεις μόνιμα στο εξωτερικό, αλλά θες να ζήσεις εκεί για ένα ικανοποιητικό διάστημα, τότε τα παραπάνω είναι η τέλεια λύση για εσένα. Υπάρχουν πάμπολλες επιλογές και πολλές μπορούν να είναι σχεδόν δωρεάν ή έστω αρκετά οικονομικές. Αν είσαι διαβαστερό παιδί, μπορείς να βρεις υποτροφία για σπουδές. Αν πάλι δεν είσαι, ή δεν ενδιαφέρεσαι για περισσότερα φοιτητικά χρόνια, δοκίμασε μια πρακτική άσκηση σε κάποιον φορέα (π.χ. στο Ευρωκοινοβούλιο) ή να προσφέρεις εθελοντικές υπηρεσίες. Εγώ π.χ. έκανα εθελοντισμό (European Voluntary Service) για 6 μήνες στο Βέλγιο και μπορώ να σας πω πως ήταν μια εμπειρία ζωής. Επιπρόσθετα, όλα τα βασικά μου έξοδα ήταν καλυμμένα από το πρόγραμμα (Erasmus+), ενώ είχα αρκετό χρόνο για να επισκεφτώ αρκετές βελγικές πόλεις, αλλά και το Άμστερνταμ (στο οποίο είναι πολύ οικονομικότερο να πας από το Βέλγιο παρά από την Ελλάδα)!
  • Παρακολούθησε συνέδρια, σεμινάρια κλπ. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ταξιδεύεις δωρεάν και να παρακολουθείς εκδηλώσεις για πράγματα που σε ενδιαφέρουν. Προσωπικά, τα περισσότερα ταξίδια μου είναι τέτοιας φύσεως. Θα μάθεις πράγματα, θα συμβάλλεις με τις γνώσεις και τις εμπειρίες σου, θα γνωρίσεις κόσμο, ενώ πολλές φορές θα βρεις και χρόνο κάποιο απόγευμα για βόλτα. Το σημαντικό είναι να είσαι συνεπής στις υποχρεώσεις σου, να είσαι ενεργός και να μην πας για τουρισμό. Έτσι, θα σου δοθούν και άλλες ευκαιρίες μελλοντικά. Αν είσαι ΑμεΑ, να ξέρεις πως πολλές φορές καλύπτονται και τα έξοδα του προσωπικού βοηθού.
  • Πάρε τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) ή το ποδήλατο και όχι ταξί, που πολλές φορές είναι πανάκριβα και υπερκοστολογημένα. Το να χρησιμοποιείς ΜΜΜ για τις μετακινήσεις σου στην πόλη μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά ευρώ. Πολλές πόλεις προσφέρουν την δυνατότητα να αγοράσεις κάρτες διαδρομών (απεριορίστων ή συγκεκριμένου αριθμού), πράγμα εξαιρετικά συμφέρον για την τσέπη σου. Υπάρχουν μάλιστα κάρτες που εκτός από τα ΜΜΜ, προσφέρουν και εκπτώσεις για μουσεία κλπ (άλλες μαζί με τα ΜΜΜ, άλλες ξεχωριστά). Αν πάλι θες κάτι ακόμα πιο οικονομικό, ή και εντελώς δωρεάν (ανάλογα την πόλη), τότε το ποδήλατο είναι μια πολύ καλή λύση (αν αυτή η πόλη δεν είναι π.χ. η Αθήνα). Επίσης, όπως σας έχω ξαναπεί, αγαπώ τα ΜΜΜ γιατί έτσι, εκτός από οικονομία, γνωρίζω καλύτερα ένα μέρος και τους ντόπιους. Άρα, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!
  • Εκμεταλλεύσου το smartphone (ή το tablet) σου. Στην εποχή μας, οι περισσότεροι από εμάς διαθέτουμε αυτό το μαγικό μηχανηματάκι και πίστεψέ με, μπορεί να γίνει ο καλύτερός σου σύντροφος στο ταξίδι. Από gps και χάρτες μέχρι τα δρομολόγια των ΜΜΜ, και από τουριστικούς οδηγούς μέχρι βιβλία είναι ορισμένες από τις χρήσεις που μπορεί να έχει. Και μην ξεχνάς το ίντερνετ, την κάμερα, το σημειωματάριο, το ραδιόφωνο και φυσικά τις κλήσεις. Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες και μπορούν να σου γλυτώσουν χρήματα.
  • Γίνε μέλος σε κάποιον φορέα (αθλητικό, χορευτικό, χορωδία, προσκόπους, συλλόγους ΑμεΑ κλπ) ή συνδικαλίσου. Αν είσαι αφοσιωμένος και ασχολείσαι δεν θα αργήσουν να έρθουν οι ταξιδιωτικές ευκαιρίες. Έχω φίλους (ανάπηρους και μη) που αθλούνται ή χορεύουν π.χ. και γυρνούν τον κόσμο. Βρες τι σου αρέσει να κάνεις και γράψου στον αντίστοιχο φορέα. Ακόμη και ταξίδια να μην πας, τουλάχιστον θα περάσεις καλά.
  • Μην κάνεις πράγματα που μπορείς να κάνεις και στον τόπο σου, γιατί εκτός από χαμένα λεφτά είναι και χαμένος χρόνος. Μην ψάχνεις π.χ. για σουβλάκια στην Ρώμη, όταν υπάρχουν τόσες υπέροχες ντόπιες εναλλακτικές (πολλές φορές φθηνότερες). Επίσης μην πας να ψωνίσεις από εταιρείες που βρίσκεις και στον τόπο σου, εκτός αν οι τιμές είναι πολύ καλύτερες και υπάρχει ανάγκη, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να σπαταλάς εκεί τα λεφτά σου.
  • Απέφυγε τα ταξιδιωτικά γραφεία και κλείσε τα εισιτήρια και το ξενοδοχείο μόνος σου. Έτσι γλυτώνεις την προμήθεια. Για ακόμη μεγαλύτερη οικονομία μην πας καν σε ξενοδοχείο, αλλά προτίμησε χόστελ, σπίτια, couchsurfing, camping και άλλες εναλλακτικές μορφές διαμονής. Το ίδιο ισχύει και για τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Τσέκαρε σελίδες που κάνουν συγκρίσεις εταιρειών και υπηρεσιών για ακόμη μεγαλύτερο κέρδος. 
  • Μάθε τι δικαιούσαι και σιγουρέψου για τις προσφερόμενες παροχές των αεροπορικών εταιρειών, των ξενοδοχείων κλπ. Έτσι μπορεί να γλυτώσεις αρκετά χρήματα ή έστω θα αποφύγεις να πληρώσεις κάτι άδικα. Αν π.χ. γνωρίζεις το όριο βάρους και τα υλικά που επιτρέπονται σε μια πτήση, θα γλυτώσεις την επιπλέον χρέωση αργότερα. Ενώ αν ξέρεις τι παρέχει δωρεάν ένα ξενοδοχείο και τι με χρέωση, θα πράττεις αναλόγως. Αν π.χ. είσαι ΑμεΑ και γνωρίζεις πως οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν δικαίωμα να σε χρεώσουν για το αναπηρικό αμαξίδιο (όσο και να ζυγίζει), ούτε για οτιδήποτε άλλο λογίζεται ως medical equipment (π.χ. καρεκλάκι μπάνιου, φορτιστής αμαξιδίου κλπ), τότε θα είσαι σε θέση ισχύος αν χρειαστεί. Το ίδιο και σε περίπτωση που σου χαλάσουν ή χάσουν κάτι, αφού θα δικαιούσαι αποζημίωση. Αν γνωρίζεις πως ο συνοδός σου δικαιούται δωρεάν είσοδο σε κάποιο αξιοθέατο ή ΜΜΜ, πάλι θα γλυτώσεις χρήματα. Τα παραδείγματα είναι άπειρα.
  • Μην ντρέπεσαι. Ρώτα όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις για κάτι (π.χ. για τις παροχές ενός ξενοδοχείου) και σιγουρέψου για όλα πριν αγοράσεις κάτι ή μια υπηρεσία, αλλιώς μετά μπορεί να προκύψουν έξτρα κόστη που θα μετανιώσεις. Σκέψου πως αν ντραπείς να ρωτήσεις σε ένα αξιοθέατο π.χ. για τυχόν εκπτώσεις που μπορεί να δικαιούσαι (λ.χ. για τον συνοδό σου), τότε θα βρεθείς να πληρώνεις κάτι άδικα. Επίσης, μην ντρέπεσαι να παζαρέψεις, καθώς πολλές φορές ένας πωλητής κοιτάζει να βγάλει υπερβολικό κέρδος. Στο μεγάλο παζάρι της Κωνσταντινούπολης π.χ., αγόρασα ένα αντικείμενο με 15 λίρες, από τις 45 που ήταν η αρχική τιμή. Καμιά φορά το παζάρεμα είναι μέρος της τουριστικής εμπειρίας και επιβάλλεται.
  • Βρες έναν συνταξιδιώτη. Αν και μια μεγάλη παρέα μπορεί να σου χαλάσει το ταξίδι (για διάφορους λόγους που θα εξηγήσω σε μελλοντικό άρθρο), ένας συνταξιδιώτης είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν θες να εξοικονομήσεις χρήματα. Ένα μονόκλινο δωμάτιο συχνά κοστίζει σχεδόν όσο ένα δίκλινο, στο οποίο θα μοιραστείς τα έξοδα. Επίσης, πληρώνοντας δια δύο λογαριασμούς ταξί, έξοδα σουπερμάρκετ, αγορές ταξιδιωτικών οδηγών κ.α., εξοικονομείς αρκετά χρήματα. Μπορείς πάντα και να μοιραστείς πράγματα, από φαγητό μέχρι δουλειές, κερδίζοντας όχι μόνο λεφτά αλλά και χρόνο. Αν είσαι ΑμεΑ και χρειάζεσαι προσωπικό βοηθό τότε ήδη έχεις συνταξιδιώτη. Αν έχεις κάποιον φίλο που εμπιστεύεσαι και μπορεί να κάνει την δουλειά, προτίμησε αυτόν. Αν είναι πραγματικός φίλος θα καλύψει ο ίδιος τα έξοδά του, ή αν δεν έχει την οικονομική ευχέρεια, θα του καλύψεις τα βασικά (αεροπορικά, ξενοδοχείο κλπ), αλλά τουλάχιστον δεν θα σου πάρει μισθό.
  • Πακέταρε σωστά και πάρε μόνο τα απαραίτητα. Με το έξυπνο πακετάρισμα εξοικονομείς χώρο στην αποσκευή και δεν χρειάζεσαι πρόσθετη βαλίτσα. Το ίδιο ισχύει αν είσαι εγκρατής και δεν φέρεις την μισή σου περιουσία. Ένα κόλπο που μπορείς επίσης να κάνεις είναι να φορέσεις καναδυό ρούχα παραπάνω σε μια πτήση, ή ακόμα και αντικείμενα (με «έξυπνα» προϊόντα σαν αυτό). Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά σου επιτρέπει να πάρεις μαζί σου λίγα παραπάνω πράγματα, χωρίς έξτρα χρέωση.
  • Δοκίμασε το fundraising. Υπάρχουν πολλοί τρόποι και αρκετές ιντερνετικές πλατφόρμες εκεί έξω, που εφόσον έχεις κάποιο πρότζεκτ προς υλοποίηση (εν προκειμένω σχετικό με ταξίδι) θα βρεθεί κόσμος να το στηρίξει οικονομικά. Το παν εδώ είναι αφενός να έχεις έναν σκοπό διαφορετικό από απλό τουρισμό, έναν σκοπό που να εμπνεύσει τον άλλον να δώσει κάποια χρήματα, και αφετέρου να τολμήσεις να το υλοποιήσεις. Από εκεί και πέρα, με σωστό promotion, θα βρεθούν τα χρήματα.
  • Ρίσκαρε (όπου μπορείς). Υπάρχουν π.χ. καλές πιθανότητες ότι την τελευταία στιγμή μπορείς να βρεις εξαιρετικές προσφορές. Επίσης, το οτοστόπ ή η διαμονή σε καναπέ ενός άγνωστου μπορούν να σου γλυτώσουν αρκετά χρήματα, αρκεί να το τολμήσεις και να μην έχεις την ατυχία να «πέσεις» σε κάποιον «περίεργο».
  • Πήγαινε σε φίλους. Αν κάνεις κάποια από τα παραπάνω είναι σίγουρο πως θα αποκτήσεις αρκετούς φίλους. Έτσι, αν αποφασίσεις να επισκεφτείς την πόλη/χωριό τους, θα μπορούν να σε φιλοξενήσουν. Εννοείται ότι και εσύ θα κάνεις το ίδιο για αυτούς εάν ποτέ βρεθούν στα μέρη σου.

Αυτά λοιπόν είναι τα tips που είχα να μοιραστώ μαζί σας για οικονομικά ταξίδια! Είναι σχεδόν βέβαιο όμως, πως θα υπάρχουν και άλλα που μου ξέφυγαν. Αν ξέρετε κάποιο, μην διστάσετε να μου στείλετε μήνυμα ή να το γράψετε στα σχόλια!