Travel tips & λοιπά άρθρα

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022 – Έφτασε και πάλι η ώρα!

Η εικόνα δείχνει μια γυναίκα σε αμαξίδιο έτοιμη να μπει στο μετρό. Δίπλα το κείμενο λέει: #EUAccessCity #EUYearofRail Is your city accessible? Access City Award 2022, ενώ υπάρχει και το σήμα της Κομισιόν

Για το διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης σας πρωτομίλησα πέρυσι το καλοκαίρι. Έκτοτε, μετά από μια πετυχημένη καμπάνια και τη σημαντική διάκριση της Κομοτηνής (μόλις η δεύτερη ελληνική πόλη που το κατορθώνει μετά τα επίσης προσβάσιμα Χανιά), επανέρχομαι με το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022.

Τι είναι όμως το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022;

Αν έπρεπε να απαντήσω με μία φράση μόνο, θα έλεγα πως είναι κάτι σαν τα Όσκαρ προσβασιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας και είναι ένα επιφανές βραβείο της ΕΕ, με τη φήμη του να μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο και με δεκάδες πόλεις να συμμετέχουν στο διαγωνισμό κάθε φορά.

Οποιαδήποτε πόλη της ΕΕ με πάνω από 50 χιλιάδες κατοίκους μπορεί να υποβάλλει υποψηφιότητα για το βραβείο, αν πιστεύει ότι κάνει καλή δουλειά στο θέμα της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης των ανάπηρων πολιτών, των ηλικιωμένων και γενικότερα όλων όσων ζουν σε αυτή.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επιτρέπει στις τοπικές αρχές να προάγουν και να κοινοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές τους σε διάφορους τομείς, από τις μεταφορές μέχρι τις υποδομές, από τους δημόσιους χώρους μέχρι τις τεχνολογίες πληροφοριών.

Η εικόνα δείχνει έναν τυφλό άντρα να περπατάει. Στο ένα χέρι κρατάει το λευκό μπαστούνι του και στο άλλο το σκύλο οδηγό. Δίπλα το κείμενο λέει: #EUAccessCity Is your city accessible? Access City Award 2022, ενώ υπάρχει και το σήμα της Κομισιόν

Το βραβείο θέλει να αναγνωριστεί και να τιμηθεί η διάθεση, η ικανότητα και οι προσπάθειες μιας πόλης να γίνει πιο προσβάσιμη για ανάπηρους ανθρώπους και για τους ηλικιωμένους, ενώ στόχος είναι:

– η βελτίωση της προσβασιμότητας των πόλεων έτσι ώστε τα ανάπηρα άτομα να μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους ακριβώς όπως και όλοι οι υπόλοιποι.

– η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της και η διασφάλιση ότι όλοι, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την αναπηρία, έχουν ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες και τις ευκαιρίες ψυχαγωγίας και διασκέδασης που προσφέρουν οι πόλεις.

Επίσης, το Βραβείο αντιπροσωπεύει έναν από τους τρόπους με τους οποίους η Επιτροπή εφαρμόζει την καινούρια στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα και να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή τους στην κοινωνία, σε ισότιμη βάση με τους υπόλοιπους στην ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Τι κερδίζει μια πόλη με την συμμετοχή της

Αρχικά, όπως προανέφερα, μιλάμε για διαγωνισμό και άρα το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022 έχει έπαθλο – και πολύ καλό μάλιστα!

Έχουμε και λέμε:

– 150.000 ευρώ στον νικητή του τίτλου «Προσβάσιμη Πόλη 2022» (πρώτη θέση)

– 120.000 ευρώ στον νικητή της δεύτερης θέσης

– 80.000 ευρώ στον νικητή της τρίτης θέσης

Επίσης, με αφορμή το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων (με το οποίο επίσης έχω τη χαρά να συνεργάζομαι φέτος), το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022 θα απονείμει ένα βραβείο ειδικής μνείας σε μια πόλη που έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να καταστήσει τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της πιο προσβάσιμους σε ανάπηρους ανθρώπους.

Φέτος το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022 συνδέεται και με το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων

Πέρυσι δόθηκε βραβείο ειδικής μνείας για την προσβασιμότητα στις δημόσιες υπηρεσίες υπό συνθήκες πανδημίας, ενώ πάντα γίνονται 1-2 ειδικές μνείες ακόμα (σαν αυτές των Χανίων και της Κομοτηνής π.χ.) για την προσπάθεια που κάνει μια πόλη.

Βέβαια, το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης 2022 είναι κάτι πολύ περισσότερο από τα παραπάνω και το πραγματικό έπαθλο αφορά όλη την πόλη και τους κατοίκους της. Αρχικά, το βραβείο τιμά και φέρνει διεθνή αναγνώριση στις πόλεις που έχουν καταβάλλει προσπάθειες για να γίνουν πιο προσβάσιμες για τους πολίτες τους. Αυτό δυνητικά συνεπάγεται περισσότερους τουρίστες και κατ’ επέκταση οικονομικά οφέλη για την κοινότητα (οι ανάπηροι και ηλικιωμένοι τουρίστες όχι μόνο αυξάνονται συνεχώς, αλλά είναι και καλοπληρωτές λένε οι έρευνες).

Πέρα απ’αυτό όμως, το βραβείο είναι και μια έμμεση «ένεση» κινήτρου για μια πόλη και τους ανθρώπους της να δουλέψουν και να βελτιώσουν την πόλη τους. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο μια πόλη να κάνει αίτηση, η κριτική επιτροπή να θεωρεί ότι ακόμα δεν είναι έτοιμη, η πόλη να βάζει το κεφάλι κάτω και να δουλεύει, μετά από 1-2 χρόνια να υποβάλλει ξανά αίτηση και τελικά, η προσπάθειά της να ανταμείβεται και να διακρίνεται.

Παρακολουθώ τις τελετές βράβευσης από κοντά στις Βρυξέλλες από το 2015 και αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης δεν επιβραβεύει απλώς τις προσβάσιμες πόλεις, αλλά είναι και μια πρωτοβουλία που προάγει και διευκολύνει την ισότιμη πρόσβαση στην αστική ζωή για τα ανάπηρα άτομα, στηρίζοντας την πρόοδο και το όραμα για αλλαγή.

Πως υποβάλλονται οι αιτήσεις

Ξαναθυμίζω ότι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή πόλεις από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πληθυσμό άνω των 50 χιλιάδων κατοίκων.

Οι υποψηφιότητες πρέπει να κατατεθούν με τη συμπλήρωση αυτής της ηλεκτρονικής αίτησης, το αργότερο έως την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 (και μέχρι τις 23.59 ώρα Βρυξελλών – άρα συν μια ώρα bonus για την Ελλάδα).

Περισσότερες πληροφορίες για αυτήν την εκστρατεία καθώς και τους όρους συμμετοχής (διατίθενται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ) θα βρείτε στον ιστότοπο του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης. Καλό είναι να τα διαβάσετε όλα προσεκτικά προτού υποβάλετε αίτηση.

Οι νικήτριες πόλεις θα ανακηρυχθούν κατά την τελετή απονομής του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες (αν το επιτρέψει ο κορωνοϊός).

Οι νικήτριες πόλεις των προηγούμενων βραβείων (πρώτη θέση μόνο): 2011 Άβιλα (Ισπανία), 2012 Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), 2013 Βερολίνο (Γερμανία), 2014 Γκέτεμποργκ (Σουηδία), 2015 Μπορός (Σουηδία), 2016 Μιλάνο (Ιταλία), 2017 Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο), 2018 Λυών (Γαλλία), 2019 Μπρέντα (Ολλανδία), 2020 Βαρσοβία (Πολωνία), 2021 Γιένσεπινγκ (Σουηδία).

Φωτογραφία από παλιότερη τελετή βράβευσης
Φωτογραφία από παλιότερη τελετή βράβευσης

Και τώρα φίλοι αναγνώστες έρχομαι και σας ρωτώ, είναι η πόλη σας προσβάσιμη;  Ας ξεκινήσουμε όλοι μια συζήτηση σχετικά με την αναπηρία και την προσβασιμότητα των πόλεων μας, ενώ παράλληλα ας ενθαρρύνουμε τους δήμους να συμμετάσχουν στα φετινά βραβεία! Σκοπός είναι όχι μόνο η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας, σε περισσότερο και νεανικότερο κοινό, αλλά γιατί όχι και μια νέα ελληνική υποψηφιότητα!

Μήπως η δική σας πόλη θα είναι η επόμενη; 🙂

Υ.Γ. Στο επόμενο άρθρο θα δούμε πως αυτό κατέστη δυνατό για την Κομοτηνή και τι σημαίνει αυτή η διάκριση για την πόλη. Μείνετε συντονισμένοι!

#EUAccessCity #EUYearofRail #accessibleforall

Γράψτε μου στα σχόλια ή με μήνυμα σε FacebookTwitter και Instagram (και εννοείται ακολουθήστε με εκεί και καλέστε και τους φίλους σας να το κάνουν, αν θέλετε) για το αν ξέρετε κάποια πόλη που αξίζει να βραβευτεί!